Sider

fredag 18. mai 2012

17 Mai på høyfjellet

I år valgte vi å feire 17 på en annerledes måte,lang vekk fra mas og jag.
Vi dro til Haukelisetra, på høyfjellet!
Vi hadde pakket ski,varme klær og akebrett,for nå skulle vi feire med vinter og snø!
Vi lå på noe som kalles et Kuskeloft,og spistefoskost,lunsj og 17 mai bufeet på restauranten.
Vi fikk servert mye forskjellig bla.blåskjell,scampi,laksepate,lammesteik,roastbiff og flere varme/kalde retter og flere forskjellige desserter.
Nydelig var det... og jeg spiste så mye at jeg ble kvalm mett(minne meg selv på at jeg ikke skal spise så mye en annen gang)
Vi tok oss 1 times skitur før middagen og det var deilig med en skitur.



stabbur og kuskeloft


Haukeli setra

Hipp hurra for 17 Mai

Gabrielle på tur

Gøllan i sneen

Edvard

Asle og Hector


Låtefossen geocache

Så var vi turen innom Låtefoss i Odda for å finne en geocache der.
Cachen var grei og finne,og så fant vi en travelbug der. De er det jo alltid like morro å finne.:)
(Tenker at vi tar den med oss og plasserer den ut i en geocache når vi kjører mot Oslo i begynnelsen av juni.)
Ved veien var det en sti opp mot fossen.Når man kommer på toppen av stien får man et flott skue nedover fossen som er 165 m høy .


Fossen er en mye besøkt naturbasert turistattraksjoner. Den er spesiell i det at den har to overløp fra Låtevatnet som flyter sammen midt i fossen. Den er vernet, og den har jevn vannføring året rundt.
Låtefossen var et yndet reisemål for engelske og tyske turister som besøkte Odda på 1800-tallet. For å komme til fossen ble turistene skysset med hest og kjerre fra fjorden og opp langsSandvinvatnet og videre opp Oddadalen til Låtefoss.Vi fant en minne tavle nede ved veien,mere om den etter bildene.
Låtefossens ene side

Låtefoss broen

Stien opp 

YAY ,en travelbug!



Minnestavlen


Dette fant jeg ut om Gustav Von Hahnke:
Den varme og tørre søndagen 11.juli 1897,  kom to tyske offiserer syklende opp Oddadalen. De var kommet på toppen av Grønsdalsbrekko. Der sto to småjenter og viftet forsiktig med noen poser med markjordbær. De solgte sjølplukka jordbær. Den ene stanset og kjøpte en pose, den andre fortsatte. Det var bratt og grusveien var tørr og full av spor etter hestekjerrer.  Han som syklet videre het Gustav von Hahnke og var 26 år gammel. Den andre, von Lewetsow kom noen sekunder for seint til å se hva som skjedde foran ham. Gustav von Hahnkes sykkel hadde kjørt seg fast i ett av hjulsporene, han tørket svetten, og brødrene Bård og Jørgen Tveit så at sykkelen ramlet til siden, mellom to stabbesteiner og gikk rett i elva. Gustav von Hahnke fulgte med og ble borte i den flomstore elva, de to guttene sprang fra Vetrhus hvor de så alt fra. Elva gikk flomstor, de så Gustav von Hahnke kom opp midt ute i elva. Han holdt seg i en stein noen sekunder, guttene så at han blødde fra panna. Det var siste gang noen så ham, han ble ubønnhørlig revet med strømmen i den frådede elva som snart går over i en foss.von Lewetsow hadde kommet, de to unguttene gestikulerte, de kunne jo ikke tysk. von Lewetsow var på nippet til hoppe i elva, men den eldste av guttene fikk stanset ham.
I september 1897 fant lokale folk levingene i elva etter Gustav von Hahnke nedenfor Grønsdal. Både von Hahnke og von Lewetsow var offiserer ombord i keiser Wilhelm ll yacht S/S Hohenzollern.  Keiseren sendt en båt til Odda og hentet levningene.
Året etter ble det hengt opp ei minnetavle i fjellveggen over Gustav von Hahnke. Den viktigste skildringen av det som skjedde kom fra prins Phillip zu Eulenburg som var med på svært mange av keiser Wilhelms reiser. Phillip zu Eulenburg hadde forøvrig en inngående kjennskap til Odda. 100 år senere skrev Per Asbjørn Holst om det som skjedde. Senere har Svein Skotheim gitt ut ei bok om keiser Wilhelm ll reiser i Norge. Gustav von Hahnke ble funnet av Ingebrigt Grønsdal, Haldor Hildal, Håkon Digranes og Torstein Hildal på ettersommeren i 1897.  De fikk alle flotte gaver av keiseren. Blant gavene vet vi at et lommeur er fortsatt i familien Opedals eie. De ble tilbudt 65.000 kroner for uret i 70-årene

.

onsdag 16. mai 2012

Baroniet Rosendal geocache

Norges minste slott har også en geocache...:) Utenfor porten til slottet ligger det gjemt en geocache.
Lett og finne men i dårlig stand(våt),så håper den har fått en opprensk siden vi fant den.


Baroniet Rosendal ble opprettet i 1678 av kong Christian V av Danmark-Norge. Selve slottet sto ferdig i 1665
Slottet er preget av ulike stilepoker siden forskjellige eiere har satt sitt preg på rom og saler. I dag er slottet bevart som et hjem, slik det var da de siste eierne forlot slottet i 1927. Bygningen har tre fløyer som danner en slottsgård. Portalen inn til borggården er preget av tidens dekorative stil, bruskbarokk.
I dag drives Baroniet som et levende museum med omvisninger, konserter, foredrag, teater, kunstutstillinger, overnatting og servering.


På vestsiden av slottet finnes den 300 år gamle hagen, med et vell av roser plassert i et sirkelformet labyrintmønster. Hagen kan dateres til rundt 1660 og er landets eldste bevarte renessansehage. Plantene til hagen ble importert fra Tyskland i 1666-1667 og fremover.


Flott sted å besøke,og vi kommer til å ta turen innom en gang til uten tvil,Rosendal er et vakkert sted man bare forelsker seg i.....


baroniet Rosendal

Rennessanse hagen

Kvinnherad kirke 1250

Ludvig Holgersen Rosenkrantz og Karen Mowat

Fra sarkofagen til Rozenkrantz som er i et kammer i kirken.





Håkonshaugen geocache

Ved Håkonshaugen i Lindås kommune ligger det en geocache. Cachen var lett å finne.
Det er så morro å finne cacher på steder av historisk betydning.
Håkonshaugen er et historisk gravminne etter Håkon den Gode som var konge frå omlag år 933 til år 960. Haugen var mye  ødelagt før den ble arkeologisk undersøkt i 1879 og i 1958. 

Ved utgravinga i 1958 fann man restar av den gamle haugkanten og kunne fastslå at haugen opprinnelig var 20 m i tverrmål. Det ble funnet spor etter ei båre eller en kistebunn. Men levninger etter kongen selv eller sverdet hans, Kvernbit, som han etter soga skal ha fått med seg i grava, ble ikke funnet.  
Håkonshaugen vart deretter oppbygd slik den er i dag til eit historisk minnesmerke og åpnet av Kong Olav i 1961. Flott sted! Verdt et besøk .






Fossen bratte Geocache

Ved Fossen Bratte også kalt Brudesløret er det en geocache.
Dette stedet kjører vi alltid forbi når vi skal til Bergen,men vi har aldri stoppet der for å se.
Under den andre verdenskrigen var dalen åsted for kampene ved fossen Bratte. Det var en sperrestilling oppe i svingen på vegen der fossen kaster seg ut.Et minnesmerke over de falne er satt opp der.
Men kallenavnet Brudesløret har det fått av en annen grunn.
Et ektepar fra Frankrike, René Zephir Laigle (28 år) og Ginette Doux Laigle (24 år) var bryllupsreise da de kjørte utfor vegen 13. juli 1951. De kjørte ut øverst ved fossen og begge mistet livet. Hendelsen ga fossen tilnavnet «Brudesløret». Det ble satt opp en minneplakett nede i dalen for dem og.


Geocachen var lett å finne.Flott foss,vi kjørte først oppover veien til fossen,(gammel skummel smal og bratt vei) men kjørte ned igjen til minnesmerkene,da vi skjønte vi hadde kjørt litt for lang.




Geocache i Mælen caves

Når vi for første gang var i de gamle Mælen gruvene skjønte vi at her måtte vi ha en geocache.Stedet var bare så spennende å utforske,litt skummel og! Perfekt til geocaching syntes vi.I sin aktive år ble det gravd ut svovelkis i disse gruvene.
Så i 2012 la vi ut en cache der.I starten gikk det treigt,ikke mange som dro til Mælen for å finne den,men i 2012 begynnte folk å oppdage den spennende plassen!
Ved parkering plassen ligger Hardanger kulturgalleri med nydelig utsikt over fjorden.
Fra parkeringen er det ca 10-15 min å gå til gruvene.
Et sted du bare må besøke når du er i Jondal en tur:) Bare husk å ta med lommelykt!

Ved parkerings plassen begynner stien
stier i skogen
Stien nedenfor gruven

Ingang til gruven 2012
Gruve inngangen 2011

Siden gang i gruven

Inngang/utgang


tirsdag 15. mai 2012

Geocache i Seteshaugen,Utne


På Utne ligger et fjell med en geocache,Setehaugen.
Vi tok oss turen opp siden det ligger i nabo kommunen. Siden denne cachen lå på toppen av et fjell så fikk vi oss en god fjelltur i samme slengen.
Det var en utrolig flott utsikt fra toppen av Seteshaugen og dette stedet er verdt å gå til,geocaching eller ikke.
Vi  brukte ca 1,5 timer opp men vi rota litt med veien opp og måtte gå tilbake...men vi fant fram tilslutt:)
Geocachen fant vi fort og etter litt drikke og mat var vi klar for å gå ned igjen.
Flott tur,lett å finne geocachen,og den hadde flott innhold:)